1. Tanden poetsen doe je minimaal 2 keer per dag voor een gezond gebit
De eerste poetsbeurt doe je ’s ochtends en de tweede keer dat je je tanden poetst, is vlak voor je gaat slapen. Tijdens het slapen is je speekselvloei in rust en heb je minimale afweer tegen schadelijke bacteriën die in tandplak zitten. Als je voor het slapen dus je tanden niet poetst, hebben deze bacteriën bijna vrij spel om de hele nacht een feestje in je mond te houden en gaatjes te veroorzaken.
2. Gebruik tandpasta met fluoride en spoel met weinig water.
Uit onderzoek kwam een opmerkelijk feitje naar voren. Namelijk dat het voor het verwijderen van tandplak niet uitmaakt of er wel of geen tandpasta op de borstel wordt gedaan. Waarom moet je dan toch met tandpasta poetsen vraag jij je af? Omdat er in de meeste tandpasta’s fluoride zit. Fluoride in tandpasta maakt je tanden en kiezen minder kwetsbaar voor zuuraanvallen van schadelijke bacteriën. Als je klaar bent met poetsen, moet je niet teveel water gebruiken bij het spoelen. Door teveel water te gebruiken verwijder je de fluoride waardoor deze zijn werk niet kan doen. Eén keer even kort spoelen of een slokje water na het tandenpoetsen is al voldoende.
3. Verwijder meer plak met flossdraad, stokers en ragers.
Niet schrikken, maar bij een gemiddelde poetsbeurt wordt slechts de helft van de tandplak verwijderd! Poets je nog met een handtandenborstel? Dan blijft er zelfs nóg meer tandplak zitten. De meeste tandplak die blijft zitten, zit tussen je tanden en je kiezen. Dat komt omdat je daar met een borstel moeilijk bij kunt komen. Zodoende ontstaan juist daar de meeste gaatjes en tandvleesproblemen. Gebruik minimaal eenmaal per dag flosdraad als de tussenruimte tussen je tanden en kiezen zeer smal is. Bij grotere tussenruimten gebruik je een tandenstoker, die zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Is de dunste stoker toch te groot? Dan is het beter om ragers te gebruiken. Een rager is een dun ijzerdraadje met kleine borsteltjes eraan waarmee je goed bij de smalle ruimtes tussen je tanden en kiezen kunt komen.
4. Breng een bezoek aan de professionals.
Bezoek regelmatig een tandarts en/of een mondhygiënist voor een gezond gebit. Gemiddeld 2 keer per jaar een bezoekje aan de tandarts is geen slecht idee. Deze pro doet namelijk een APK-tje in je mond. Je hoeft niet altijd pijn te voelen om toch een gaatje of ontsteking te hebben. Daarnaast wordt niet alleen je gebit goed nagekeken maar kijkt hij ook naar de conditie van je tandvlees. Een mondhygiënist beoordeelt ook je tandvlees, én geeft de rest van je gebit ook meteen een grote schoonmaak. Alle aanslag en tandsteen die jij in dat halve jaar hebt opgespaard wordt vakkundig verwijderd.
5. Maak gebruik van een elektrische tandenborstel.
Poets je nog met een handtandenborstel dan kan je wel een upgrade gebruiken. De elektrische tandenborstels zijn tegenwoordig vele malen beter. Deze krachtpatsers kunnen veel meer plak verwijderen dan jij met de hand, namelijk wel 10 tot 15 keer meer!