Al vanaf 4 euro

Altijd opzegbaar

Gratis verzending

Een harde of een zachte tandenborstel? Wat is beter?

Nathan Picauly

Deel dit artikel

Een harde of een zachte tandenborstel? Wat is beter?

Wat is beter een harde of zachte tandenborstel? We kunnen ons voorstellen dat je denkt: “met een harde borstel kan ik meer plak verwijderen dus een harde tandenborstel is beter”.  Toch is dit niet het geval. Het kan kloppen dat je met een harde borstel meer plak verwijdert maar deze harde haren hebben ook een grote nadelen. Vind alle voor- en nadelen van de harde en zachte borstels in dit artikel.

Nadelen poetsen met een harde borstel

Het grootste nadeel van poetsen met een harde tandenborstel is dat je door te hard te poetsen je tandvlees weg kunt poetsen. Dit kun je maar beter voorkomen. Als het tandvlees zich terugtrekt komen de tandhalzen bloot te liggen en dat kan pijnlijke situaties opleveren. Dat is een groot nadeel bij het kiezen tussen een harde en een zachte tandenborstel. Tandvlees groeit namelijk nooit meer terug.

De tandhalzen hebben namelijk geen sterk beschermlaagje van glazuur maar zijn eigenlijk vrij poreus. Dat poreuze materiaal noemen we het ‘tandbeen’. Zodra het tandbeen bloot komt te liggen, kunnen prikkels (zoals een koud drankje) de zenuwen binnen de tand stimuleren; dit zorgt voor de kenmerkende korte pijnscheut van gevoelige tanden.

Tandvlees dat is weggepoetst groeit helaas nooit meer aan, dus hier moet je echt zuinig op zijn. Het is wel mogelijk om een tandvleestransplantatie te doen, maar dit zijn kostbare en moeilijke ingrepen waarbij altijd de kans bestaat dat het niet aanslaat.

Tot slot kun je door te hard poetsen het zachte tandbeen ook beschadigen. Er ontstaat dan een inkeping op de hals van de tand of kies. Wanneer het tandbeen langdurig beschadigd wordt, kom je op den duur bij de zenuw terecht en dat kan behoorlijk zeer doen. De tandarts kan in dit geval besluiten om een vulling over de beschadiging te leggen waardoor de zenuw weer beschermd is.

Hoe moet je dan wel goed poetsen?

Kies géén harde borstel maar een zachte of medium zachte borstel. Maak gebruik van een elektrische tandenborstel, die maakt voor jou altijd de juiste poetsbeweging. Nieuwere elektrische borstels geven zelfs met een lampje of een trilling aan wanneer je te hard drukt, dit is handig en voorkomt dat je je tandvlees beschadigd. Vervolgens poets je de tanden en kiezen op deze manier een voor een netjes schoon.

  1. Zet de borstelkop in een kleine hoek vanaf het tandvlees op de tand.
  2. Zet de borstelkop eerst enkele seconden op linkerkant van de tand of kies, dan op het midden en dan op de rechterkant. Laat de borstel het werk doen.
  3. Doe hetzelfde bij de achterkant van de tanden en kiezen.

Vervang je borstel elke 10 of 12 weken

Naast de keuze tussen een harde of zachte tandenborstel moet je ook niet vergeten de borstel op tijd te vervangen.
Tandartsen zien in de praktijk regelmatig patiënten met borstels binnenkomen waarvan de haren bijna helemaal horizontaal staan. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat je hiermee niet goed meer plak kunt verwijderen. Wanneer je 2 x per dag je tanden poetst, verliezen de nylon haartjes van alle type borstels na ongeveer 10 tot 12 weken hun stugheid. Dit is het moment dat je je borstel moet vervangen. Bovendien bevat de borstel na al die weken ook miljoenen bacteriën (vooral als hij in de buurt van een toilet staat) en doe je er goed aan de borstel te vervangen. Geen zin om dit zelf bij te houden overweeg dan een abonnement, zo weet je zeker dat je altijd met een goede borstel poetst en bespaar je later op je tandartskosten.

Je cookie instellingen

Dokter Dent gebruikt functionele en analytische cookies voor website optimalisatie en statistieken

VRAGEN & OPLOSSINGEN

Faq

De borstels

Voor informatie over onze opzetborstels bekijk hier onze borstelpagina.

De opzetborstels van Dokter Dent zijn gemaakt van dezelfde materialen als bijvoorbeeld opzetborstels van OralB en Philips. Zo zijn de haren gemaakt van hoogwaardige nylon van Dupont Tynex met afgeronde uiteinden om het glazuur te beschermen en het tandvlees te masseren. De shaft is van hoge kwaliteit polyoxymethylene (POM). POM is een sterk, veerkrachtig en vochtbestendiyg materiaal met een uitstekende slijtvastheid

Elektrisch poetsen is beter dan poetsen met de hand, maar het verschil tussen de opzetborstels zelf is maar heel klein. Het gaat er vooral om dat je 2 keer per dag 2 minuten je tandenpoetst en op tijd de borstel vervangt. Met 3 opzetborstels voor Oral-B (Regular, Sensitive en Kids) kunnen we een heel gezin bedienen. Voor mensen die met Philips poetsen hebben we momenteel nog maar 1 compatible borstel voor een normaal gebit, maar het idee is dat we het assortiment langzaam zullen uitbreiden.
 

Onze service

Recyclen is simpel. Voor €1,50 extra per bestelling ontvang je van ons een retoursticker waarmee je jouw gebruikte borstels naar ons terug kunt sturen. 

Nieuwsgierig wat er met je oude borstel(s) gebeurt? bekijk hier onze recycle pagina. 

We willen graag dat mensen makkelijk kennis kunnen maken met onze service. Daarom hebben we met regelmaat een ‘gratis proberen actie’. Je ontvangt dan de eerste borstel(s) gratis bij de start van het abonnement. 
Zo werkt het:
Stap 1: Bestel de borstels die je nodig hebt voor jouw huishouden en maakt 1 cent over zodat we het bankrekeningnummer kunnen valideren. Wij storten de cent weer terug. 
Stap 2: Je ontvangt onze opzetborstels per post en gaat er direct lekker mee poetsen.
Stap 3: Ben je tevreden? Dan hoef je niets te doen en ontvang je automatisch een nieuwe borstel op het door jou gekozen moment en zal ook de eerste incasso plaatsvinden.
 
Zo poets je nooit meer met een versleten opzetborstel en voorkom je eenvoudig gaatjes én een hoge tandartsrekening. 
De periodieke kosten van jouw nieuwe opzetborstels worden afhankelijk van het door jou gekozen interval elke 8 of 10 weken afgeschreven. 
 
Heb je gekozen voor een jaarabonnement, dan worden de kosten elke 48 (bij 8 weken interval) of elke 50 (bij 10 weken interval) afgeschreven. 
 
Mocht het niet lukken om de afschrijving te doen? Dan proberen we het een dag of enkele dagen later nog eens. Als dat weer niet lukt, nemen we contact met je op. 

Op dit moment bieden 2 intervallen aan waarop je de nieuwe borstel(s) kunt ontvangen. 10 weken en 8 weken. 10 weken omdat dat het tandartsadvies is en 8 weken omdat dit volgens onderzoek daarna de meest voorkomende interval is. Het is mogelijk dat wij in de toekomst meerdere intervallen toevoegen. 

Nadat je een bestelling bij ons hebt geplaatst, worden jouw inloggegevens naar het opgegeven e-mail adres verzonden. 
Met deze gegevens kun je:

  • inloggen,
  • je wachtwoord veranderen
  • je abonnement te beheren
  • je gegevens te wijzigen.  

Wil je opzeggen? Log in op je account en ga naar abonnementen. Klik op bekijk en beheer je abonnement.

Kies voor “Abonnement pauzeren” om je abonnement tijdelijk te pauzeren. Kies “Abonnement opzeggen” om je abonnement te annuleren.   

Je kunt ook een email sturen naar info@dokterdent.nl, dan maken wij het voor je in orde.

HEB JE NOG VRAGEN?

Stel je vragen op Facebook