Nadelen poetsen met een harde borstel
Het grootste nadeel van poetsen met een harde tandenborstel is dat je door te hard te poetsen je tandvlees weg kunt poetsen. Dit kun je maar beter voorkomen. Als het tandvlees zich terugtrekt komen de tandhalzen bloot te liggen en dat kan pijnlijke situaties opleveren. Dat is een groot nadeel bij het kiezen tussen een harde en een zachte tandenborstel. Tandvlees groeit namelijk nooit meer terug.
De tandhalzen hebben namelijk geen sterk beschermlaagje van glazuur maar zijn eigenlijk vrij poreus. Dat poreuze materiaal noemen we het ‘tandbeen’. Zodra het tandbeen bloot komt te liggen, kunnen prikkels (zoals een koud drankje) de zenuwen binnen de tand stimuleren; dit zorgt voor de kenmerkende korte pijnscheut van gevoelige tanden.
Tandvlees dat is weggepoetst groeit helaas nooit meer aan, dus hier moet je echt zuinig op zijn. Het is wel mogelijk om een tandvleestransplantatie te doen, maar dit zijn kostbare en moeilijke ingrepen waarbij altijd de kans bestaat dat het niet aanslaat.
Tot slot kun je door te hard poetsen het zachte tandbeen ook beschadigen. Er ontstaat dan een inkeping op de hals van de tand of kies. Wanneer het tandbeen langdurig beschadigd wordt, kom je op den duur bij de zenuw terecht en dat kan behoorlijk zeer doen. De tandarts kan in dit geval besluiten om een vulling over de beschadiging te leggen waardoor de zenuw weer beschermd is.
Hoe moet je dan wel goed poetsen?
Kies géén harde borstel maar een zachte of medium zachte borstel. Maak gebruik van een elektrische tandenborstel, die maakt voor jou altijd de juiste poetsbeweging. Nieuwere elektrische borstels geven zelfs met een lampje of een trilling aan wanneer je te hard drukt, dit is handig en voorkomt dat je je tandvlees beschadigd. Vervolgens poets je de tanden en kiezen op deze manier een voor een netjes schoon.
- Zet de borstelkop in een kleine hoek vanaf het tandvlees op de tand.
- Zet de borstelkop eerst enkele seconden op linkerkant van de tand of kies, dan op het midden en dan op de rechterkant. Laat de borstel het werk doen.
- Doe hetzelfde bij de achterkant van de tanden en kiezen.
Vervang je borstel elke 10 of 12 weken
Naast de keuze tussen een harde of zachte tandenborstel moet je ook niet vergeten de borstel op tijd te vervangen.
Tandartsen zien in de praktijk regelmatig patiënten met borstels binnenkomen waarvan de haren bijna helemaal horizontaal staan. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat je hiermee niet goed meer plak kunt verwijderen. Wanneer je 2 x per dag je tanden poetst, verliezen de nylon haartjes van alle type borstels na ongeveer 10 tot 12 weken hun stugheid. Dit is het moment dat je je borstel moet vervangen. Bovendien bevat de borstel na al die weken ook miljoenen bacteriën (vooral als hij in de buurt van een toilet staat) en doe je er goed aan de borstel te vervangen. Geen zin om dit zelf bij te houden overweeg dan een abonnement, zo weet je zeker dat je altijd met een goede borstel poetst en bespaar je later op je tandartskosten.