1. Slechte adem door witte aanslag op je tong
Deze gele of witte aanslag, ook wel ‘tongbeslag’ genoemd, is bij 1/3e van de mensen de oorzaak van een slechte adem. Op je achterste tongdeel bevinden zich relatief diepe groefjes, waarin verschillende bacteriën nestelen. Ze breken hier hun ‘afval’ af, dat bijv. afkomstig is van voedsel, en bij dit proces komen nare geurtjes vrij. De oplossing? Je tong goed schoonmaken met een tongschraper of een zachte tandenborstel.
2. Gaatjes kunnen voor slechte adem zorgen
Tandbederf, ook wel caries genoemd, kan een slechte adem geven. Door dit te behandelen door de gaatjes te vullen, verdwijnt ook de slechte adem.
3. Een droge mond
Wanneer je te weinig speeksel in je mond hebt, kun je ook een vieze ademgeur hebben. Te weinig speeksel kan o.a. komen door stress, ziekte, of bijwerkingen van medicijnen. Speeksel is belangrijk, want het biedt antibacteriële bescherming bij infecties en zorgt er zo voor dat je adem fris blijft. Tijdens je slaap staan je speekselklieren op ‘on hold’, waardoor bijna iedereen ’s ochtends een drogere mond en slechtere adem heeft. Wat je kunt doen tegen een droge mond is regelmatig eten en water drinken, en zoveel mogelijk alcohol vermijden (ook dit droogt de speekselklieren uit).
4. Gekruid voedsel
Als je knoflook, uien en specerijen hebt gegeten, kun je dit vaak lang na de maaltijd nog ruiken. Dit komt doordat de zwavel uit de knoflook wordt opgenomen in je bloed, en vervolgens via je longen weer naar buitenkomt (ook de volgende dag nog). Tips voor het voorkomen van een knoflook adem zijn bijv. verse knoflook eten ipv gedroogde, hele stukken in je gerecht verwerken ipv gesneden knoflook en deze niet op te eten, en na het eten van knoflook melk te drinken of een appel te eten. Deze producten neutraliseren de zwavel in je maag voor een deel.
5. Zuivelproducten
Hoewel een glas melk helpt tegen een slechte adem wanneer je knoflook hebt gegeten, kan zuivel ook de oorzaak zijn van een slechte adem. Dit omdat bacteriën het melkeiwit gebruiken om vieze luchtjes te maken. Ook hiertegen helpt een tongschraper of tanden poetsen.
6. Ontstoken tandvlees geeft slechte adem
Bij 50% van de mensen met een slechte adem komt dit door ontstoken tandvlees. Tandplak op de tanden en kiezen veroorzaakt een ontsteking van het tandvlees, gingivitis genoemd. Als ook je kaakbot aangetast wordt, is er sprake van parodontitis. De bactieren die de ontsteking veroorzaken, produceren stinkende gassen. Door het gebruik van tandenstokers, flosdraad en het goed wegpoetsen van tandplak, kun je de kans op ontstoken tandvlees