Al vanaf 4 euro

Altijd opzegbaar

Gratis verzending

Het melkgebit

Nathan Picauly

Deel dit artikel

Het melkgebit

Het melkgebit, ook wel het deciduüm gebit genoemd, is het eerste setje tanden en kiezen dat door kinderen wordt ontwikkeld. Dit gebit begint te verschijnen wanneer kinderen ongeveer zes maanden oud zijn en bestaat uit 20 tanden en kiezen. Het melkgebit is belangrijk omdat het niet alleen helpt bij het kauwen en spreken, maar ook de weg vrijmaakt voor het blijvende gebit dat later zal komen.

Het melkgebit bestaat uit acht snijtanden, vier hoektanden en acht kiezen. Deze tanden en kiezen beginnen door te breken wanneer kinderen ongeveer zes maanden oud zijn en zijn meestal volledig doorgekomen tegen de tijd dat kinderen drie jaar oud zijn. Het proces van tanden krijgen kan echter per kind verschillen en sommige kinderen kunnen al tanden hebben voordat ze zes maanden oud zijn, terwijl anderen pas na hun eerste verjaardag hun eerste tand krijgen.

Verantwoordelijkheid van de ouders

Ouders moeten ervoor zorgen dat het melkgebit goed wordt verzorgd om een goede mondgezondheid bij hun kinderen te waarborgen. Dit betekent dat ouders ervoor moeten zorgen dat hun kinderen regelmatig hun tanden poetsen (2 x per dag 2 minuten) en het liefst vroeg laten wennen aan elektrisch poetsen. Het is ook belangrijk om regelmatig controles bij de tandarts in te plannen om eventuele problemen op te sporen en te behandelen. Wanneer kinderen al op jonge leeftijd naar de tandarts gaan, wennen ze aan deze mensen ‘in witte pakken’ en kun je de kans op angst voor de tandarts later verkleinen. Bovendien is de tandarts voor kinderen onder de 18 jaar gratis, dus voor het geld hoef je het niet te laten. Orthodontie (voor een beugel) is overigens niet gratis.

Functie van het melkgebit

Het melkgebit heeft een aantal belangrijke functies, waaronder het helpen bij het kauwen en het spreken. De snijtanden helpen bij het afbijten van voedsel, terwijl de kiezen helpen bij het kauwen en malen van voedsel. De hoektanden spelen een belangrijke rol bij het afbijten van voedsel en bij het spreken.

Melkgebit wisselen

Naarmate kinderen ouder worden, beginnen de tanden van het melkgebit los te raken en uit te vallen, waardoor ruimte wordt gemaakt voor het blijvende gebit ookwel ‘grote mensen tanden’ genoemd. Het proces van tanden wisselen begint meestal wanneer kinderen ongeveer zes jaar oud zijn en duurt tot ze ongeveer twaalf jaar oud zijn. In sommige gevallen begint het wisselen nog later, raadpleeg in dat geval de tandarts om te kijken of alles in orde is. Tijdens deze periode zullen kinderen hun blijvende tanden en kiezen krijgen en zal het melkgebit geleidelijk aan worden vervangen.

Gaatjes en andere klachten

In sommige gevallen kunnen kinderen problemen ondervinden met hun melkgebit, zoals cariës of tandbederf. Dit kan worden veroorzaakt door slechte mondhygiëne, ongezonde eetgewoonten of andere factoren. Het is belangrijk dat ouders de tandheelkundige gezondheid van hun kinderen nauwlettend in de gaten houden en eventuele problemen onmiddellijk laten behandelen om verdere schade te voorkomen.

Al met al is het melkgebit een belangrijk onderdeel van de mondgezondheid van kinderen en ouders moeten ervoor zorgen dat het goed wordt verzorgd. Door regelmatig te poetsen, te flossen en controles bij de tandarts in te plannen, kunnen ouders ervoor zorgen dat het kind van een gezond gebit geniet.

Je cookie instellingen

Dokter Dent gebruikt functionele en analytische cookies voor website optimalisatie en statistieken

VRAGEN & OPLOSSINGEN

Faq

De borstels

Voor informatie over onze opzetborstels bekijk hier onze borstelpagina.

De opzetborstels van Dokter Dent zijn gemaakt van dezelfde materialen als bijvoorbeeld opzetborstels van OralB en Philips. Zo zijn de haren gemaakt van hoogwaardige nylon van Dupont Tynex met afgeronde uiteinden om het glazuur te beschermen en het tandvlees te masseren. De shaft is van hoge kwaliteit polyoxymethylene (POM). POM is een sterk, veerkrachtig en vochtbestendiyg materiaal met een uitstekende slijtvastheid

Elektrisch poetsen is beter dan poetsen met de hand, maar het verschil tussen de opzetborstels zelf is maar heel klein. Het gaat er vooral om dat je 2 keer per dag 2 minuten je tandenpoetst en op tijd de borstel vervangt. Met 3 opzetborstels voor Oral-B (Regular, Sensitive en Kids) kunnen we een heel gezin bedienen. Voor mensen die met Philips poetsen hebben we momenteel nog maar 1 compatible borstel voor een normaal gebit, maar het idee is dat we het assortiment langzaam zullen uitbreiden.
 

Onze service

Recyclen is simpel. Voor €1,50 extra per bestelling ontvang je van ons een retoursticker waarmee je jouw gebruikte borstels naar ons terug kunt sturen. 

Nieuwsgierig wat er met je oude borstel(s) gebeurt? bekijk hier onze recycle pagina. 

We willen graag dat mensen makkelijk kennis kunnen maken met onze service. Daarom hebben we met regelmaat een ‘gratis proberen actie’. Je ontvangt dan de eerste borstel(s) gratis bij de start van het abonnement. 
Zo werkt het:
Stap 1: Bestel de borstels die je nodig hebt voor jouw huishouden en maakt 1 cent over zodat we het bankrekeningnummer kunnen valideren. Wij storten de cent weer terug. 
Stap 2: Je ontvangt onze opzetborstels per post en gaat er direct lekker mee poetsen.
Stap 3: Ben je tevreden? Dan hoef je niets te doen en ontvang je automatisch een nieuwe borstel op het door jou gekozen moment en zal ook de eerste incasso plaatsvinden.
 
Zo poets je nooit meer met een versleten opzetborstel en voorkom je eenvoudig gaatjes én een hoge tandartsrekening. 
De periodieke kosten van jouw nieuwe opzetborstels worden afhankelijk van het door jou gekozen interval elke 8 of 10 weken afgeschreven. 
 
Heb je gekozen voor een jaarabonnement, dan worden de kosten elke 48 (bij 8 weken interval) of elke 50 (bij 10 weken interval) afgeschreven. 
 
Mocht het niet lukken om de afschrijving te doen? Dan proberen we het een dag of enkele dagen later nog eens. Als dat weer niet lukt, nemen we contact met je op. 

Op dit moment bieden 2 intervallen aan waarop je de nieuwe borstel(s) kunt ontvangen. 10 weken en 8 weken. 10 weken omdat dat het tandartsadvies is en 8 weken omdat dit volgens onderzoek daarna de meest voorkomende interval is. Het is mogelijk dat wij in de toekomst meerdere intervallen toevoegen. 

Nadat je een bestelling bij ons hebt geplaatst, worden jouw inloggegevens naar het opgegeven e-mail adres verzonden. 
Met deze gegevens kun je:

  • inloggen,
  • je wachtwoord veranderen
  • je abonnement te beheren
  • je gegevens te wijzigen.  

Wil je opzeggen? Log in op je account en ga naar abonnementen. Klik op bekijk en beheer je abonnement.

Kies voor “Abonnement pauzeren” om je abonnement tijdelijk te pauzeren. Kies “Abonnement opzeggen” om je abonnement te annuleren.   

Je kunt ook een email sturen naar info@dokterdent.nl, dan maken wij het voor je in orde.

HEB JE NOG VRAGEN?

Stel je vragen op Facebook