Al vanaf 4 euro

Altijd opzegbaar

Gratis verzending

Is een elektrische tandenborstel beter dan een handtandenborstel?

Nathan Picauly

Deel dit artikel

Is een elektrische tandenborstel beter dan een handtandenborstel?

Het gebruik van een tandenborstel dateert al van 3000 voor Christus. De Egyptenaren rafelden het uiteinde van een takje en gebruikten dit om de tanden mee te poetsen. Rond 1600 voor Christus kwamen de Chinezen met ‘kauwstokjes’, een speciaal soort takje dat een fris aroma afgaf. Op het gebied van mondverzorging waren de Chinezen goed bezig, het lijkt erop dat ze in de 15e eeuw met de eerste handtandenborstel kwamen, waarbij haren van een wild zwijn werden gebruikt voor het borstelgedeelte. Het duurde echter nog tot 1939 voor de elektrische tandenborstel ontwikkeld werd. Tegenwoordig zijn er elektrische tandenborstels in allerlei soorten en maten. Veertjes, botjes en takjes zijn vervangen door een hightech borstel met haren van nylon, de shaft van kunststof en soms zit er zelfs bluetooth in. Maar maakt dit nou echt dat je beter poetst dan met een ouderwetse handtandenborstel? Het antwoord op deze vraag is: ja!

Uit onderzoek blijkt dat de elektrische tandenborstel 10 tot 15x meer plak verwijdert dan een handtandenborstel

Dit komt onder andere doordat een elektrische tandenborstel tot 48.800 bewegingen per minuut maakt, terwijl een gewone handtandenborstel maar 300 tot 600 bewegingen per minuut maakt. Hoe meer bewegingen hoe meer plak er verwijderd wordt en hoe minder kans je hebt op gaatjes. Met het verkleinen van de kans op gaatjes, verklein je ook de kans op een hoge tandartsrekening. Daarom is elektrisch poetsen beter dan met de hand. Hoewel een handtandenborstel op het eerste gezicht goedkoper lijkt, kan een elektrische tandenborstel op de lange termijn dus een stuk goedkoper uitpakken. Een gaatje vullen kost al snel tussen de €60 en €100 euro. Daar kun je dus beter een elektrische tandenborstel voor kopen :-).

De elektrische borstel stimuleert de gebruiker om minstens 2 minuten te poetsen

Elektrische poetsers kennen het wel – na een minuut begint je borstel ineens uitvalverschijnselen te vertonen en na 2 minuten weer. Maak je geen zorgen, de fabrikanten hebben namelijk een timer ingebouwd die na 2 minuten de gebruiker een seintje geeft door kort het poetsen te onderbreken. De gebruiker van de elektrische tandenborstel wordt zo gestimuleerd om de twee minuten poetsen vol te houden. Als je met de hand poetst krijg je geen seintje en velen denken dat ze al twee minuten aan het poetsen zijn maar stoppen meestal veel te vroeg. De gemiddelde poetsbuurt met de hand duurt namelijk maar 46 seconden! Hier is dus erg veel winst te behalen. Door langer te poetsen verwijder je meer plak en kunnen de werkzame stoffen van de tandpasta beter inwerken. Dus ook daarom is elektrisch poetsen beter dan met de hand. 

Poetssensor

De meeste nieuwe elektrische tandenborstels beschikken over een poetssensor, die waarschuwt voor te hard poetsen. Wordt er teveel druk op de tanden en het tandvlees gezet, dan merkt de borstel dit op en wordt het poetsproces onderbroken. Te hard poetsen kan het tandvlees traumatiseren en zorgt voor teruggetrokken tandvlees. Tandvlees dat is teruggetrokken komt helaas nooit meer terug dus wees echt voorzichtig met te hard poetsten.

Welk type elektrische tandenborstel?

Er zijn eigenlijk maar twee grote fabrikanten van elektrische tandenborstels en beide maken gebruik van een eigen techniek. De ene maakt borstelkopjes met ronddraaiende (roterende-oscillerende) bewegingen en de ander borstelkopjes met een heen-en-weer (sonisch) beweging. Volgens onderzoek zijn de ronddraaiende borstels superieur aan de heen-en-weer gaande borstels als het om plak verwijderen gaat. Om die reden hebben de borstels van Dokter Dent een ronde kop. Let erop dat je je opzetborstel of gewonen tandenborstel wel elke 10 weken vervangt voor een optimaal resultaat. Met de service van Dokter Dent ben je altijd verzekerd van een nieuwe opzetborstels voor jouw OralB tandenborstel.

Wil je meer weten over opzetborstels, lees dan hier onze blog over opzetborstels

 

Je cookie instellingen

Dokter Dent gebruikt functionele en analytische cookies voor website optimalisatie en statistieken

VRAGEN & OPLOSSINGEN

Faq

De borstels

Voor informatie over onze opzetborstels bekijk hier onze borstelpagina.

De opzetborstels van Dokter Dent zijn gemaakt van dezelfde materialen als bijvoorbeeld opzetborstels van OralB en Philips. Zo zijn de haren gemaakt van hoogwaardige nylon van Dupont Tynex met afgeronde uiteinden om het glazuur te beschermen en het tandvlees te masseren. De shaft is van hoge kwaliteit polyoxymethylene (POM). POM is een sterk, veerkrachtig en vochtbestendiyg materiaal met een uitstekende slijtvastheid

Elektrisch poetsen is beter dan poetsen met de hand, maar het verschil tussen de opzetborstels zelf is maar heel klein. Het gaat er vooral om dat je 2 keer per dag 2 minuten je tandenpoetst en op tijd de borstel vervangt. Met 3 opzetborstels voor Oral-B (Regular, Sensitive en Kids) kunnen we een heel gezin bedienen. Voor mensen die met Philips poetsen hebben we momenteel nog maar 1 compatible borstel voor een normaal gebit, maar het idee is dat we het assortiment langzaam zullen uitbreiden.
 

Onze service

Recyclen is simpel. Voor €1,50 extra per bestelling ontvang je van ons een retoursticker waarmee je jouw gebruikte borstels naar ons terug kunt sturen. 

Nieuwsgierig wat er met je oude borstel(s) gebeurt? bekijk hier onze recycle pagina. 

We willen graag dat mensen makkelijk kennis kunnen maken met onze service. Daarom hebben we met regelmaat een ‘gratis proberen actie’. Je ontvangt dan de eerste borstel(s) gratis bij de start van het abonnement. 
Zo werkt het:
Stap 1: Bestel de borstels die je nodig hebt voor jouw huishouden en maakt 1 cent over zodat we het bankrekeningnummer kunnen valideren. Wij storten de cent weer terug. 
Stap 2: Je ontvangt onze opzetborstels per post en gaat er direct lekker mee poetsen.
Stap 3: Ben je tevreden? Dan hoef je niets te doen en ontvang je automatisch een nieuwe borstel op het door jou gekozen moment en zal ook de eerste incasso plaatsvinden.
 
Zo poets je nooit meer met een versleten opzetborstel en voorkom je eenvoudig gaatjes én een hoge tandartsrekening. 
De periodieke kosten van jouw nieuwe opzetborstels worden afhankelijk van het door jou gekozen interval elke 8 of 10 weken afgeschreven. 
 
Heb je gekozen voor een jaarabonnement, dan worden de kosten elke 48 (bij 8 weken interval) of elke 50 (bij 10 weken interval) afgeschreven. 
 
Mocht het niet lukken om de afschrijving te doen? Dan proberen we het een dag of enkele dagen later nog eens. Als dat weer niet lukt, nemen we contact met je op. 

Op dit moment bieden 2 intervallen aan waarop je de nieuwe borstel(s) kunt ontvangen. 10 weken en 8 weken. 10 weken omdat dat het tandartsadvies is en 8 weken omdat dit volgens onderzoek daarna de meest voorkomende interval is. Het is mogelijk dat wij in de toekomst meerdere intervallen toevoegen. 

Nadat je een bestelling bij ons hebt geplaatst, worden jouw inloggegevens naar het opgegeven e-mail adres verzonden. 
Met deze gegevens kun je:

  • inloggen,
  • je wachtwoord veranderen
  • je abonnement te beheren
  • je gegevens te wijzigen.  

Wil je opzeggen? Log in op je account en ga naar abonnementen. Klik op bekijk en beheer je abonnement.

Kies voor “Abonnement pauzeren” om je abonnement tijdelijk te pauzeren. Kies “Abonnement opzeggen” om je abonnement te annuleren.   

Je kunt ook een email sturen naar info@dokterdent.nl, dan maken wij het voor je in orde.

HEB JE NOG VRAGEN?

Stel je vragen op Facebook