Al vanaf 4 euro

Altijd opzegbaar

Gratis verzending

Nathan Picauly

Deel dit artikel

Wat is slecht voor je gebit?

Een gezonde glimlach wil iedereen toch? De meeste adviezen om dit voor elkaar te krijgen ken je vast wel. Maar ben je je bewust van deze 5 no-goes (of no-no’s) als het gaat om je gebit?

1. Een tongpiercing

Ongeveer 5 procent van de jongeren in Nederland heeft een piercing in hun mond, waarbij vrouwen 4x vaker een piercing hebben dan mannen. Kan leuk staan, maar helaas is het niet zo goed voor de gezondheid van je mond. De meest voorkomende problemen die hierdoor kunnen ontstaan zijn het terugtrekken van het tandvlees en het ontstaan van breuken in de tanden en kiezen. Dit is niet alles. Naast schade aan je tanden kunnen piercings ook infecties, slechte adem en zelfs hersenabcessen veroorzaken! Best slecht voor je gebit dus.

2. Roken

We weten allemaal dat roken niet goed voor de gezondheid is maar het doet je gebit ook geen goed! Door schadelijke stoffen zoals nicotine en teer die je inhaleert kunnen meerdere problemen ontstaan, zoals het terugtrekken van je tandvlees, maar ook het bot waar de tanden in staan kan aangetast worden waardoor je vroegtijdig aan een kunstgebitje moet. Naast een slechte adem en verkleuring van je tanden kan ook mondkanker door roken komen.

3. Nagelbijten

Veel mensen bijten nagels. Nagelbijten (onychofagie) wordt geassocieerd met stress of verveling. Ook deze gewoonte is schadelijk voor het gebit. Naast afgebroken tanden, slechte adem en kaakklachten, hebben nagelbijters ook meer darmbacteriën (Enterobacteriaceae) in hun mond dan niet-nagelbijters. Door deze bacteriegroei kun je problemen krijgen met je spijsvertering.

4. Tandenknarsen

Tandenknarsen is een veelvoorkomende kauwspier-activiteit, wat je zowel wakker als slapend kan doen. Je schuift dan met je tanden en kiezen over elkaar, wat slijtage van je gebit geeft. Als dit een keertje gebeurt is het niet erg, want je gebit kan wel tegen een stootje. Als dit elke dag gebeurt, is het wel slecht voor je gebit en kunnen langzaam al je tanden wegslijten. Niet alleen ben je je tanden en kiezen tot kleinere stompjes aan het slijpen, maar ook kaak-, hoofd- en nekpijn kunnen hierdoor komen. Bespreek ook met je tandarts wat je tegen tandenknarsen kan doen.

5. Verkeerde borstelharen op je opzetborstel

Hoewel je dagelijks je tanden moet poetsen voor het behoud van een gezonde mond, kan tandenpoetsen ook schade veroorzaken aan je tandvlees. Dit kan komen door verschillende dingen, zoals de manier van poetsen en de tandenborstel. Wat vooral belangrijk is, is het ontwerp van de tandenborstel, de vorm van de borstelkop en het type tandenborstelharen. De meeste borstelharen zijn gemaakt van nylon. Tijdens het productieproces worden de nylon haren met een slijpmachine afgerond, omdat ronde borstelhaaruiteinden minder schade aan tandvlees veroorzaken dan scherpe borstelhaaruiteinden. Uit onderzoek blijkt dat een tandenborstel met 0% afgeronde borstelharen significant meer tandvleesschade veroorzaakt dan tandenborstels met 40-50% of > 90% afgeronde borstelharen. Helaas staat niet altijd op de verpakking om wat voor soort borstelharen het gaat. Het zou daarom goed zijn als fabrikanten het percentage afgeronde borstelharen helder zouden vermelden. Een goede tandenborstel moet namelijk niet alleen gebruiksvriendelijk zijn en effectief in het verwijderen van tandplak, hij moet ook veilig zijn voor het tandvlees.

Hopelijk ben je met deze update weer een stap dichter bij die gezonde glimlach! Nog niet uitgelezen? Lees ook eens dit artikel met tips voor juist een gezond gebit.

Wil je zelf beter poetsen? Stap dan over op de service van Dokter Dent en ontvang automatisch je nieuwe opzetborstels (met afgeronde haren natuurlijk 😉)  gewoon door de brievenbus.

Je cookie instellingen

Dokter Dent gebruikt functionele en analytische cookies voor website optimalisatie en statistieken

VRAGEN & OPLOSSINGEN

Faq

De borstels

Voor informatie over onze opzetborstels bekijk hier onze borstelpagina.

De opzetborstels van Dokter Dent zijn gemaakt van dezelfde materialen als bijvoorbeeld opzetborstels van OralB en Philips. Zo zijn de haren gemaakt van hoogwaardige nylon van Dupont Tynex met afgeronde uiteinden om het glazuur te beschermen en het tandvlees te masseren. De shaft is van hoge kwaliteit polyoxymethylene (POM). POM is een sterk, veerkrachtig en vochtbestendiyg materiaal met een uitstekende slijtvastheid

Elektrisch poetsen is beter dan poetsen met de hand, maar het verschil tussen de opzetborstels zelf is maar heel klein. Het gaat er vooral om dat je 2 keer per dag 2 minuten je tandenpoetst en op tijd de borstel vervangt. Met 3 opzetborstels voor Oral-B (Regular, Sensitive en Kids) kunnen we een heel gezin bedienen. Voor mensen die met Philips poetsen hebben we momenteel nog maar 1 compatible borstel voor een normaal gebit, maar het idee is dat we het assortiment langzaam zullen uitbreiden.
 

Onze service

Recyclen is simpel. Voor €1,50 extra per bestelling ontvang je van ons een retoursticker waarmee je jouw gebruikte borstels naar ons terug kunt sturen. 

Nieuwsgierig wat er met je oude borstel(s) gebeurt? bekijk hier onze recycle pagina. 

We willen graag dat mensen makkelijk kennis kunnen maken met onze service. Daarom hebben we met regelmaat een ‘gratis proberen actie’. Je ontvangt dan de eerste borstel(s) gratis bij de start van het abonnement. 
Zo werkt het:
Stap 1: Bestel de borstels die je nodig hebt voor jouw huishouden en maakt 1 cent over zodat we het bankrekeningnummer kunnen valideren. Wij storten de cent weer terug. 
Stap 2: Je ontvangt onze opzetborstels per post en gaat er direct lekker mee poetsen.
Stap 3: Ben je tevreden? Dan hoef je niets te doen en ontvang je automatisch een nieuwe borstel op het door jou gekozen moment en zal ook de eerste incasso plaatsvinden.
 
Zo poets je nooit meer met een versleten opzetborstel en voorkom je eenvoudig gaatjes én een hoge tandartsrekening. 
De periodieke kosten van jouw nieuwe opzetborstels worden afhankelijk van het door jou gekozen interval elke 8 of 10 weken afgeschreven. 
 
Heb je gekozen voor een jaarabonnement, dan worden de kosten elke 48 (bij 8 weken interval) of elke 50 (bij 10 weken interval) afgeschreven. 
 
Mocht het niet lukken om de afschrijving te doen? Dan proberen we het een dag of enkele dagen later nog eens. Als dat weer niet lukt, nemen we contact met je op. 

Op dit moment bieden 2 intervallen aan waarop je de nieuwe borstel(s) kunt ontvangen. 10 weken en 8 weken. 10 weken omdat dat het tandartsadvies is en 8 weken omdat dit volgens onderzoek daarna de meest voorkomende interval is. Het is mogelijk dat wij in de toekomst meerdere intervallen toevoegen. 

Nadat je een bestelling bij ons hebt geplaatst, worden jouw inloggegevens naar het opgegeven e-mail adres verzonden. 
Met deze gegevens kun je:

  • inloggen,
  • je wachtwoord veranderen
  • je abonnement te beheren
  • je gegevens te wijzigen.  

Wil je opzeggen? Log in op je account en ga naar abonnementen. Klik op bekijk en beheer je abonnement.

Kies voor “Abonnement pauzeren” om je abonnement tijdelijk te pauzeren. Kies “Abonnement opzeggen” om je abonnement te annuleren.   

Je kunt ook een email sturen naar info@dokterdent.nl, dan maken wij het voor je in orde.

HEB JE NOG VRAGEN?

Stel je vragen op Facebook