1. Een tongpiercing
Ongeveer 5 procent van de jongeren in Nederland heeft een piercing in hun mond, waarbij vrouwen 4x vaker een piercing hebben dan mannen. Kan leuk staan, maar helaas is het niet zo goed voor de gezondheid van je mond. De meest voorkomende problemen die hierdoor kunnen ontstaan zijn het terugtrekken van het tandvlees en het ontstaan van breuken in de tanden en kiezen. Dit is niet alles. Naast schade aan je tanden kunnen piercings ook infecties, slechte adem en zelfs hersenabcessen veroorzaken! Best slecht voor je gebit dus.
2. Roken
We weten allemaal dat roken niet goed voor de gezondheid is maar het doet je gebit ook geen goed! Door schadelijke stoffen zoals nicotine en teer die je inhaleert kunnen meerdere problemen ontstaan, zoals het terugtrekken van je tandvlees, maar ook het bot waar de tanden in staan kan aangetast worden waardoor je vroegtijdig aan een kunstgebitje moet. Naast een slechte adem en verkleuring van je tanden kan ook mondkanker door roken komen.
3. Nagelbijten
Veel mensen bijten nagels. Nagelbijten (onychofagie) wordt geassocieerd met stress of verveling. Ook deze gewoonte is schadelijk voor het gebit. Naast afgebroken tanden, slechte adem en kaakklachten, hebben nagelbijters ook meer darmbacteriën (Enterobacteriaceae) in hun mond dan niet-nagelbijters. Door deze bacteriegroei kun je problemen krijgen met je spijsvertering.
4. Tandenknarsen
Tandenknarsen is een veelvoorkomende kauwspier-activiteit, wat je zowel wakker als slapend kan doen. Je schuift dan met je tanden en kiezen over elkaar, wat slijtage van je gebit geeft. Als dit een keertje gebeurt is het niet erg, want je gebit kan wel tegen een stootje. Als dit elke dag gebeurt, is het wel slecht voor je gebit en kunnen langzaam al je tanden wegslijten. Niet alleen ben je je tanden en kiezen tot kleinere stompjes aan het slijpen, maar ook kaak-, hoofd- en nekpijn kunnen hierdoor komen. Bespreek ook met je tandarts wat je tegen tandenknarsen kan doen.
5. Verkeerde borstelharen op je opzetborstel
Hoewel je dagelijks je tanden moet poetsen voor het behoud van een gezonde mond, kan tandenpoetsen ook schade veroorzaken aan je tandvlees. Dit kan komen door verschillende dingen, zoals de manier van poetsen en de tandenborstel. Wat vooral belangrijk is, is het ontwerp van de tandenborstel, de vorm van de borstelkop en het type tandenborstelharen. De meeste borstelharen zijn gemaakt van nylon. Tijdens het productieproces worden de nylon haren met een slijpmachine afgerond, omdat ronde borstelhaaruiteinden minder schade aan tandvlees veroorzaken dan scherpe borstelhaaruiteinden. Uit onderzoek blijkt dat een tandenborstel met 0% afgeronde borstelharen significant meer tandvleesschade veroorzaakt dan tandenborstels met 40-50% of > 90% afgeronde borstelharen. Helaas staat niet altijd op de verpakking om wat voor soort borstelharen het gaat. Het zou daarom goed zijn als fabrikanten het percentage afgeronde borstelharen helder zouden vermelden. Een goede tandenborstel moet namelijk niet alleen gebruiksvriendelijk zijn en effectief in het verwijderen van tandplak, hij moet ook veilig zijn voor het tandvlees.
Hopelijk ben je met deze update weer een stap dichter bij die gezonde glimlach! Nog niet uitgelezen? Lees ook eens dit artikel met tips voor juist een gezond gebit.
Wil je zelf beter poetsen? Stap dan over op de service van Dokter Dent en ontvang automatisch je nieuwe opzetborstels (met afgeronde haren natuurlijk 😉) gewoon door de brievenbus.