Verzorg het melkgebit goed
Zowel ouder als kind hebben baat bij een goede verzorging van de melktandjes. Als het melkgebit namelijk niet goed verzorgd wordt, krijgt je kindje eerder ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees zorgt er vervolgens voor dat je kindje niet goed eet en niet lekker slaapt. En voor je het weet loop jij de hele nacht met een huilend kleintje op je schouder. Een slecht onderhouden melkgebit kan er zelfs voor zorgen dat de grote-mensen-tanden minder goed doorkomen. Dat wil je je kroost toch niet aandoen. Met onderstaande tips wordt tandenpoetsen bij baby’s en kinderen een fluitje van een cent.
Begin vroeg met elektrisch poetsen
Gebruik voor het tandenpoetsen bij baby’s en kinderen altijd een tandenborstel met een kleine borstelkop. Zodra je kindje zelf een tandenborstel kan vasthouden, kun je ook beginnen met elektrisch poetsen. Voor kinderen onder de 7 jaar zijn er speciale kleine opzetborsteltjes met minder haartjes en in vrolijke kleurtjes.
Help, mijn kindje wil niet poetsen!
Vooral de allerkleinste vinden tandenpoetsen vaak heel vervelend. Wat goed helpt is om het een ouder broertje of zusje voor te laten doen. “Als hij/zij het kan, dan kan ik het ook” denkt de kleinste dan. Als er geen broertje of zusje binnen handbereik is, dan moet papa misschien even op de bank liggen en doet mama het eerst voor bij papa :-). Wat ook helpt is de borstel na elke poetsbeweging even onder de kraan houden zodat het kleintje slokjes water van de borstel kan zuigen. Zo kan hij/zij langzaam meer wennen aan de borstel in de mond. Breng structuur aan, gebruik een routine en bewaar je geduld.
Kriebel aan je neus bij elektrisch poetsen
Sommige volwassen zijn zo gewend aan het poetsen met een handtandenborstel dat het te moeilijk is voor hen om over te stappen naar een elektrische borstel. Ze krijgen bijvoorbeeld kriebel aan hun neus of vinden de borstel te zwaar. Dit is erg zonde, want met een elektrische borstel verwijder je 10 tot 15 keer meer plak dan met een handtandenborstel. Laat je kids dus in een vroeg stadium kennismaken met de elektrische borstel en voorkom eenvoudig gebitsproblemen in de toekomst. Het kriebelen gaat vanzelf over na een paar weken.
Tot welke leeftijd moet je nog Na-poetsen?
De meeste kinderen vinden het leuk om zelf tanden te poetsen, dat is hartstikke fijn, maar helaas zijn ze er niet zo goed in. Ze missen nog de fijne motoriek om de juiste bewegingen te maken. Poets daarom de tanden van je kinderen tot ze een jaar of 10 zijn in ieder geval 2x per dag nog een keertje na.
Als ze wat ouder zijn, en ze begrijpen dat ze in hun leven maar 1 gebit hebben waar ze zuinig op moeten zijn, kunnen ze goed zelf poetsen. Ook nu kun je af en toe een controle doen door middel van “tandplak-verklikkers”. Dit is een tabletje wat je inneemt na het poetsen en wat je rond laat gaan in je mond. Vervolgens spoel je je mond en kijk je in de spiegel. Alles wat nog roze/paars is, is tandplak. Je zult er van schrikken hoeveel tandplak er nog soms is blijven zitten na het poetsen.
Tandpasta
Voor kinderen tot en met 4 jaar zijn er speciale peutertandpasta’s. In deze tandpasta zit onder andere minder fluoride. Fluoride is in beperkte hoeveelheden goed voor je tanden maar tegelijkertijd is het giftig voor de rest van je lijf. Deze peutertandpasta’s zijn te herkennen aan het woordje ‘kinder’ of ‘junior’. Qua hoeveel is een balletje ter grootte van een tic tac al ruim voldoende. Vanaf 5 jaar kun je andere kindertandpasta’s gebruiken. Kijk altijd naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar).
Wij hopen dat het tandenpoetsen bij baby’s en kinderen met deze tips een stuk makkelijker zal gaan.
En om ervoor te zorgen dat ook je kindjes niet met een versleten opzetborstel poetsen is er de opzetborstel-service van Dokter Dent.
Zin om meer te weten te komen over een goede mondverzorging? Lees dan ook eens dit artikel met 5 dingen die slecht zijn voor het gebit.