Al vanaf 4 euro

Altijd opzegbaar

Gratis verzending

Tandenpoetsen bij baby’s en kinderen

Nathan Picauly

Deel dit artikel

Tandenpoetsen bij baby’s en kinderen

Tandenpoetsen bij baby’s en kleine kinderen is vaak geen pretje. Sommige baby’s krijgen al na enkele maanden hun eerste tandjes. Dit is natuurlijk een superschattig gezicht, maar deze tandjes moeten ook goed gepoetst worden. Je zou kunnen denken: “waarom zou je melktanden poetsen, die worden toch vanzelf weer gewisseld?” Dat klopt, maar een slecht verzorgd melkgebit, heeft invloed op je ‘grote-mensen-tanden’. In deze blog meer over tandenpoetsen bij kinderen.  

Verzorg het melkgebit goed

Zowel ouder als kind hebben baat bij een goede verzorging van de melktandjes. Als het melkgebit namelijk niet goed verzorgd wordt, krijgt je kindje eerder ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees zorgt er vervolgens voor dat je kindje niet goed eet en niet lekker slaapt. En voor je het weet loop jij de hele nacht met een huilend kleintje op je schouder. Een slecht onderhouden melkgebit kan er zelfs voor zorgen dat de grote-mensen-tanden minder goed doorkomen. Dat wil je je kroost toch niet aandoen. Met onderstaande tips wordt tandenpoetsen bij baby’s en kinderen een fluitje van een cent.

Begin vroeg met elektrisch poetsen

Gebruik voor het tandenpoetsen bij baby’s en kinderen altijd een tandenborstel met een kleine borstelkop. Zodra je kindje zelf een tandenborstel kan vasthouden, kun je ook beginnen met elektrisch poetsen. Voor kinderen onder de 7 jaar zijn er speciale kleine opzetborsteltjes met minder haartjes en in vrolijke kleurtjes.

Help, mijn kindje wil niet poetsen!

Vooral de allerkleinste vinden tandenpoetsen vaak heel vervelend. Wat goed helpt is om het een ouder broertje of zusje voor te laten doen. “Als hij/zij het kan, dan kan ik het ook” denkt de kleinste dan. Als er geen broertje of zusje binnen handbereik is, dan moet papa misschien even op de bank liggen en doet mama het eerst voor bij papa :-). Wat ook helpt is de borstel na elke poetsbeweging even onder de kraan houden zodat het kleintje slokjes water van de borstel kan zuigen. Zo kan hij/zij langzaam meer wennen aan de borstel in de mond. Breng structuur aan, gebruik een routine en bewaar je geduld.

Kriebel aan je neus bij elektrisch poetsen

Sommige volwassen zijn zo gewend aan het poetsen met een handtandenborstel dat het te moeilijk is voor hen om over te stappen naar een elektrische borstel. Ze krijgen bijvoorbeeld kriebel aan hun neus of vinden de borstel te zwaar. Dit is erg zonde, want met een elektrische borstel verwijder je 10 tot 15 keer meer plak dan met een handtandenborstel. Laat je kids dus in een vroeg stadium kennismaken met de elektrische borstel en voorkom eenvoudig gebitsproblemen in de toekomst. Het kriebelen gaat vanzelf over na een paar weken.

Tot welke leeftijd moet je nog Na-poetsen?

De meeste kinderen vinden het leuk om zelf tanden te poetsen, dat is hartstikke fijn, maar helaas zijn ze er niet zo goed in. Ze missen nog de fijne motoriek om de juiste bewegingen te maken. Poets daarom de tanden van je kinderen tot ze een jaar of 10 zijn in ieder geval 2x per dag nog een keertje na.
Als ze wat ouder zijn, en ze begrijpen dat ze in hun leven maar 1 gebit hebben waar ze zuinig op moeten zijn, kunnen ze goed zelf poetsen. Ook nu kun je af en toe een controle doen door middel van “tandplak-verklikkers”. Dit is een tabletje wat je inneemt na het poetsen en wat je rond laat gaan in je mond. Vervolgens spoel je je mond en kijk je in de spiegel. Alles wat nog roze/paars is, is tandplak. Je zult er van schrikken hoeveel tandplak er nog soms is blijven zitten na het poetsen.

Tandpasta

Voor kinderen tot en met 4 jaar zijn er speciale peutertandpasta’s. In deze tandpasta zit onder andere minder fluoride. Fluoride is in beperkte hoeveelheden goed voor je tanden maar tegelijkertijd is het giftig voor de rest van je lijf. Deze peutertandpasta’s zijn te herkennen aan het woordje ‘kinder’ of ‘junior’. Qua hoeveel is een balletje ter grootte van een tic tac al ruim voldoende. Vanaf 5 jaar kun je andere kindertandpasta’s gebruiken. Kijk altijd naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar).

Wij hopen dat het tandenpoetsen bij baby’s en kinderen met deze tips een stuk makkelijker zal gaan.
En om ervoor te zorgen dat ook je kindjes niet met een versleten opzetborstel poetsen is er de opzetborstel-service van Dokter Dent.
Zin om meer te weten te komen over een goede mondverzorging? Lees dan ook eens dit artikel met 5 dingen die slecht zijn voor het gebit. 

 

Je cookie instellingen

Dokter Dent gebruikt functionele en analytische cookies voor website optimalisatie en statistieken

VRAGEN & OPLOSSINGEN

Faq

De borstels

Voor informatie over onze opzetborstels bekijk hier onze borstelpagina.

De opzetborstels van Dokter Dent zijn gemaakt van dezelfde materialen als bijvoorbeeld opzetborstels van OralB en Philips. Zo zijn de haren gemaakt van hoogwaardige nylon van Dupont Tynex met afgeronde uiteinden om het glazuur te beschermen en het tandvlees te masseren. De shaft is van hoge kwaliteit polyoxymethylene (POM). POM is een sterk, veerkrachtig en vochtbestendiyg materiaal met een uitstekende slijtvastheid

Elektrisch poetsen is beter dan poetsen met de hand, maar het verschil tussen de opzetborstels zelf is maar heel klein. Het gaat er vooral om dat je 2 keer per dag 2 minuten je tandenpoetst en op tijd de borstel vervangt. Met 3 opzetborstels voor Oral-B (Regular, Sensitive en Kids) kunnen we een heel gezin bedienen. Voor mensen die met Philips poetsen hebben we momenteel nog maar 1 compatible borstel voor een normaal gebit, maar het idee is dat we het assortiment langzaam zullen uitbreiden.
 

Onze service

Recyclen is simpel. Voor €1,50 extra per bestelling ontvang je van ons een retoursticker waarmee je jouw gebruikte borstels naar ons terug kunt sturen. 

Nieuwsgierig wat er met je oude borstel(s) gebeurt? bekijk hier onze recycle pagina. 

We willen graag dat mensen makkelijk kennis kunnen maken met onze service. Daarom hebben we met regelmaat een ‘gratis proberen actie’. Je ontvangt dan de eerste borstel(s) gratis bij de start van het abonnement. 
Zo werkt het:
Stap 1: Bestel de borstels die je nodig hebt voor jouw huishouden en maakt 1 cent over zodat we het bankrekeningnummer kunnen valideren. Wij storten de cent weer terug. 
Stap 2: Je ontvangt onze opzetborstels per post en gaat er direct lekker mee poetsen.
Stap 3: Ben je tevreden? Dan hoef je niets te doen en ontvang je automatisch een nieuwe borstel op het door jou gekozen moment en zal ook de eerste incasso plaatsvinden.
 
Zo poets je nooit meer met een versleten opzetborstel en voorkom je eenvoudig gaatjes én een hoge tandartsrekening. 
De periodieke kosten van jouw nieuwe opzetborstels worden afhankelijk van het door jou gekozen interval elke 8 of 10 weken afgeschreven. 
 
Heb je gekozen voor een jaarabonnement, dan worden de kosten elke 48 (bij 8 weken interval) of elke 50 (bij 10 weken interval) afgeschreven. 
 
Mocht het niet lukken om de afschrijving te doen? Dan proberen we het een dag of enkele dagen later nog eens. Als dat weer niet lukt, nemen we contact met je op. 

Op dit moment bieden 2 intervallen aan waarop je de nieuwe borstel(s) kunt ontvangen. 10 weken en 8 weken. 10 weken omdat dat het tandartsadvies is en 8 weken omdat dit volgens onderzoek daarna de meest voorkomende interval is. Het is mogelijk dat wij in de toekomst meerdere intervallen toevoegen. 

Nadat je een bestelling bij ons hebt geplaatst, worden jouw inloggegevens naar het opgegeven e-mail adres verzonden. 
Met deze gegevens kun je:

  • inloggen,
  • je wachtwoord veranderen
  • je abonnement te beheren
  • je gegevens te wijzigen.  

Wil je opzeggen? Log in op je account en ga naar abonnementen. Klik op bekijk en beheer je abonnement.

Kies voor “Abonnement pauzeren” om je abonnement tijdelijk te pauzeren. Kies “Abonnement opzeggen” om je abonnement te annuleren.   

Je kunt ook een email sturen naar info@dokterdent.nl, dan maken wij het voor je in orde.

HEB JE NOG VRAGEN?

Stel je vragen op Facebook