Al vanaf 4 euro

Altijd opzegbaar

Gratis verzending

Wat kan ik doen tegen Ontstoken tandvlees?

Nathan Picauly

Deel dit artikel

Wat kan ik doen tegen Ontstoken tandvlees?

Tandvleesontsteking, ook bekend als gingivitis, is een veelvoorkomende aandoening in de mond die pijn, bloeding en roodheid veroorzaakt bij het tandvlees in de mond. Een tandvleesontsteking begint meestal bij de tandvleesrand en kan uitbreiden naar het ondergelegen kaakbot. Meestal gaat het vanzelf over maar als dit niet zo is en er niets aan gedaan wordt gaat het kaakbot langzaam verloren. Als er veel bot verdwijnt kunnen de tanden en kiezen los gaan staan en tenslotte zelfs uitvallen. Deze vorm van ontstoken tandvlees wordt paradontitis genoemd. In dit blog zullen we de oorzaken, symptomen en behandelingen van ontstoken tandvlees bespreken.

Op het eerste gezicht lijkt het onschuldig maar steeds vaker wijzen wetenschappers op verbanden tussen ongezond tandvlees –veroorzaakt door onder meer P. gingivalis– en een hele reeks aan andere aandoeningen, waaronder reuma, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Het is dus goed om te weten hoe het ontstaat en hoe je er weer vanaf komt.

Oorzaken van ontstoken tandvlees

 • Plak en tandsteen: plak en tandsteen zijn de belangrijkste oorzaken van tandvleesontsteking. plak is een dunne laag bacteriën die zich op het tandoppervlak vormt, terwijl tandsteen een hardere laag is die zich op de tanden vormt. Als ze niet regelmatig worden verwijderd, kunnen ze leiden tot ontstekingen van het tandvlees en natuurlijk ook gaatjes.
 • Roken: roken vermindert de bloedtoevoer naar het tandvlees, waardoor het weerstand verliest tegen bacteriën en ontstekingen.
 • Hormonale veranderingen: hormonale veranderingen, zoals tijdens de zwangerschap of de menopauze, kunnen het tandvlees zwakker maken en kwetsbaarder maken voor ontstekingen.
 • Genetische factoren: sommige mensen zijn gevoeliger voor tandvleesontsteking dan anderen, waarschijnlijk vanwege erfelijke factoren.

Symptomen van ontstoken tandvlees

 • Rood, gezwollen tandvlees
 • Pijn of gevoeligheid bij het tandenpoetsen of tandenflossen
 • Bloedingen tijdens het tandenpoetsen of tandenflossen
 • Zwelling van het tandvlees
 • Een slechte adem
 • Tandvlees dat zich terugtrekt / naar beneden trekt.

Behandeling van ontstoken tandvlees

Tandhygiëne verbeteren: het verbeteren van uw tandhygiëne, zoals het regelmatig poetsen, stokeren/ragers en flossen, is de eerste stap in het behandelen van tandvleesontsteking. Als je 2 x per dag minimaal 2 minuten poetst met een goede opzetborstel en de ruimtes tussen de tanden dagelijks schoonmaakt met een stoker of rager dan is de ontsteking meestal binnen enkele dagen weg. Wordt het niet beter? Neem dan contact op met de tandarts zodat zij een professionele reiniging kunnen uitvoeren.

Antiseptische mondspoelingen: Antiseptische mondspoelingen kunnen helpen de bacteriën in de mond te doden en de ontsteking te verminderen. Gebruik het alleen op advies van de tandarts. Sommige mondspoelmiddelen kunnen namelijk een donkere verkleuring achterlaten.

Antibiotica: In sommige gevallen kan de tandarts antibiotica voorschrijven om de ontsteking te bestrijden.

Je cookie instellingen

Dokter Dent gebruikt functionele en analytische cookies voor website optimalisatie en statistieken

VRAGEN & OPLOSSINGEN

Faq

De borstels

Voor informatie over onze opzetborstels bekijk hier onze borstelpagina.

De opzetborstels van Dokter Dent zijn gemaakt van dezelfde materialen als bijvoorbeeld opzetborstels van OralB en Philips. Zo zijn de haren gemaakt van hoogwaardige nylon van Dupont Tynex met afgeronde uiteinden om het glazuur te beschermen en het tandvlees te masseren. De shaft is van hoge kwaliteit polyoxymethylene (POM). POM is een sterk, veerkrachtig en vochtbestendiyg materiaal met een uitstekende slijtvastheid

Elektrisch poetsen is beter dan poetsen met de hand, maar het verschil tussen de opzetborstels zelf is maar heel klein. Het gaat er vooral om dat je 2 keer per dag 2 minuten je tandenpoetst en op tijd de borstel vervangt. Met 3 opzetborstels voor Oral-B (Regular, Sensitive en Kids) kunnen we een heel gezin bedienen. Voor mensen die met Philips poetsen hebben we momenteel nog maar 1 compatible borstel voor een normaal gebit, maar het idee is dat we het assortiment langzaam zullen uitbreiden.
 

Onze service

Recyclen is simpel. Voor €1,50 extra per bestelling ontvang je van ons een retoursticker waarmee je jouw gebruikte borstels naar ons terug kunt sturen. 

Nieuwsgierig wat er met je oude borstel(s) gebeurt? bekijk hier onze recycle pagina. 

We willen graag dat mensen makkelijk kennis kunnen maken met onze service. Daarom hebben we met regelmaat een ‘gratis proberen actie’. Je ontvangt dan de eerste borstel(s) gratis bij de start van het abonnement. 
Zo werkt het:
Stap 1: Bestel de borstels die je nodig hebt voor jouw huishouden en maakt 1 cent over zodat we het bankrekeningnummer kunnen valideren. Wij storten de cent weer terug. 
Stap 2: Je ontvangt onze opzetborstels per post en gaat er direct lekker mee poetsen.
Stap 3: Ben je tevreden? Dan hoef je niets te doen en ontvang je automatisch een nieuwe borstel op het door jou gekozen moment en zal ook de eerste incasso plaatsvinden.
 
Zo poets je nooit meer met een versleten opzetborstel en voorkom je eenvoudig gaatjes én een hoge tandartsrekening. 
De periodieke kosten van jouw nieuwe opzetborstels worden afhankelijk van het door jou gekozen interval elke 8 of 10 weken afgeschreven. 
 
Heb je gekozen voor een jaarabonnement, dan worden de kosten elke 48 (bij 8 weken interval) of elke 50 (bij 10 weken interval) afgeschreven. 
 
Mocht het niet lukken om de afschrijving te doen? Dan proberen we het een dag of enkele dagen later nog eens. Als dat weer niet lukt, nemen we contact met je op. 

Op dit moment bieden 2 intervallen aan waarop je de nieuwe borstel(s) kunt ontvangen. 10 weken en 8 weken. 10 weken omdat dat het tandartsadvies is en 8 weken omdat dit volgens onderzoek daarna de meest voorkomende interval is. Het is mogelijk dat wij in de toekomst meerdere intervallen toevoegen. 

Nadat je een bestelling bij ons hebt geplaatst, worden jouw inloggegevens naar het opgegeven e-mail adres verzonden. 
Met deze gegevens kun je:

 • inloggen,
 • je wachtwoord veranderen
 • je abonnement te beheren
 • je gegevens te wijzigen.  

Wil je opzeggen? Log in op je account en ga naar abonnementen. Klik op bekijk en beheer je abonnement.

Kies voor “Abonnement pauzeren” om je abonnement tijdelijk te pauzeren. Kies “Abonnement opzeggen” om je abonnement te annuleren.   

Je kunt ook een email sturen naar info@dokterdent.nl, dan maken wij het voor je in orde.

HEB JE NOG VRAGEN?

Stel je vragen op Facebook